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Dear Colleague

TREATMENT FOR ERECTILE DYSFUNCTION

Summary

1. This letter follows on from the Chief Medical Officer's letter
of 7 May 1999 (SODH/CMO(99)4) and provides guidance on the
prescribing and dispensing of drug treatments for erectile dysfunction
under the NHS. The attached Guidance and Annex:

• set out the content of the National Health Service (General
Medical Services) (Scotland) Amendment (No 3) Regulations
1999 (copy of the amendment Regulations to follow under
separate cover);

• provides advice to General Medical Practitioners and
Pharmacy Contractors on the prescribing and dispensing of
drug treatments for erectile dysfunction;

• answers some commonly posed questions about
SODHlCMO(99)4.

2. Separate guidance will be issued in due course on the
identification and management within specialist services of men
suffering from severe distress-because of erectile dysfunction.

Action

3. Primary Care Trusts are requested to send copies of the
attachments to this letter as soon as possible to Pharmacy Contractors
and to each GP on their Health Board's medical list and to the Area
Medical Committee for the attention of the Secretary of the GP
Sub-Committee.

Yours sincerely

AGNES ROBSON
!Director of Primary Care

July 1999

Addressees

For action:
Chief Executives,
Primary Care Trusts

General Medical Practitioners
Pharmacy Contractors

For information:
General Managers, Health Boards
Directors of Public Health
Chief Executives, NHS Trusts
Medical Directors, NHS Trusts
General Manager, PPD
General Manager,
Health Education Board

Enquiries to:

GP TERMS OF SERVICE
ISSUES:

John Davidson
NHS Management Executive
Directorate of Primary Care
Room 76
St Andrew's House
EDINBURGH
EHl3DG

Tel: 0131-2442331
Fa.x: 0131-244 2326

PHARMACY CONTRACTORS
TERMS OF SERVICE:

Mrs Maureen McFarlane
NHS Management Executive
Directorate of Primary Care
Room 57B
St Andrew's House
EDINBURGH
EHI 3DG

Tel: 0131-2442597
Fax: 0131-244 2326
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BACKGROUND

THE NATIONAL HEALTH SERVICE (GENERAL MEDICAL SERVICES)
(SCOTLAND) AMENDMENT (NO 3) REGULATIONS 1999

1. These Amendment Regulations add the treatment of erectile dysfunction with
specified drugs to Schedule 11 ie drugs to be prescribed under phannaceutical services onlv

"in certain circumstances. From 1 July 1999, GPs are limited in their use of NHS
prescriptions for the treatment of this condition. They may issue NHS prescriptions
(endorsed "SLS")'to those men whom in their clinical judgement are suffering·from erectile
dysfunction and have any of the following medical conditions:-

diabetes
multiple sclerosis
Parkinson's disease
poliomyelitis
prostate cancer
prostatectomy
radical pelvic surgery
renal failure treated by dialysis or transplant
severe pelvic injury- .
single gene neurological disease
spinal cord injury
spina bifida

2. In addition those men recelvmg a course of NHS drug treatment for erectile
dysfunction on 14 September 1998 will continue to be eligible to receive a drug treatment
from their GP.

3. The drug treatments affected are alprostadil (Caverject, MUSE and Viridal),
moxisylyte hydrochloride: thymoxamine hydrochloride (Erecnos) and sildenafil (Viagra).
Non-drug treatments for erectile dysfunction are unaffected by these Regulations.

Prescribing Under Paragraph 31 and Schedule 11 of GPs' Terms of Service

4. Paragraph 31 of the GPs' Terms of Service reads:-

"31- (1) In the course of treating a patient to whom he is providing treatment
under these terms of service, a doctor shall not order on a prescription
form a scheduled drug, but may with the consent of the patient
otherwise prescribe such a drug or other substance for that patient in
the course of that treatment.
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In the course of treating such a patient, a doctor shall not order on a
prescription form a drug specified in Schedule 11 unless-

(a) that patient is a person mentioned in column 2 of that entry; and

(b) that drug is prescribed for that patient only for the purpose
specified in column 3 of that entry; and

(c) the doctor endorses the face of that form with the reference
"SLS"

but may with the consent of the patient otherwise prescribe such a drug
for that patient in the course of that treatment."

5. To comply with paragraph 31(2) a GP who has prescribed a drug specified in
Schedule 11 must endorse the prescription form "SLS" (the community pharmacist will not
be able to dispense such a medicine without the necessary endorsement). Also, the statement
"but may with the consent of the patient otherwise prescribe such a drug for that patient in
the course of that treatment" means that the GP can prescribe privately to a patient on his/her
NHS list.

Related Terms of Service Issues for GPs

6. Paragraph 36 of the Terms of Service prohibits a doctor from charging his/her patient
for any treatment rendered or any drug supplied and requires himlher to take all reasonable
steps to ensure that no partner, deputy or assistant imposes any charge for treatment his/her
patient.

7. Dispensing doctors (ie GPs authorised under Regulation 34 to provide drugs, and
appliances to their patients) may charge a dispensing patient who is ineligible under
Schedule 11 for his medicine and for dispensing it but not for prescribing it.

Frequency of Prescribing

8. The frequency of treatment will need to be considered on a case by case basis, but
doctors may find it helpful to bear in mind that research evidence about the frequency of
sexual intercourse (Johnson A, Wadsworth J, et aI, Se.'tllal Attitudes and Lifestyles Survey,
UK 199081, 1994) shows that the average frequency of sexual intercourse in the 40-60 age
range is once a week. This evidence is confirmed by research from the USA. Also, some
treatments for impotence have been found to have a "street value" for men who consider,
rightly or wrongly, that these treatments will enhance their sexual performance. Excessive
prescribing could therefore' lead to unlicensed, unauthorised and possibly dangerous use of
these treatments. In these circumstances the Department advises GPs that no more than one
treatment a week will be appropriate for most patients treated for impotence. If the GP in

! exercising his/her clinical judgement considers that more than one treatment a week is
appropriate he should prescribe that amount on the NHS.
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Implications for Pharmacy Contractors

9. As with other items includ~d in Schedule 11, pharmacy contractors' terms of service
will not allow -them to dispense any of the drugs in question under NHS pharmaceutical
services arrangements, unless the prescriber has endorsed the prescription "SLS".
Prescriptions (forms GPIO or HBP) not marked IISLS2 will need to be returned to the
prescriber for endorsement.

10. There is nothing to -prevent a pharmacy contractor dispensing a private prescription
for any of the drugs concerned. However, this will be an arrangement entirely outside NHS
pharmaceutical services and any fees or charges are a matter for the pharmacy and the patient
concerned.
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ANNEX
This Annex provides answers to commonly asked questions about the availability on NHS
prescription of drug treatments for erectile dysfunction.

Qi. Can GPs charge for issuing a private prescription to hislher own NHS patient?

Ai. No.

Q2. Can a dispensing GP charge a patient-for a Schedule 11medicine?

A2. Yes. The dispensing GP can charge a dispensing patient who is not eligible under
Schedule 11 for a NHS pre~cription. (The GP can charge for supplying the medicine, but not
for associated prescribing, advice or consultation).

Q3. Can a non-dispensing OP supply these medicines to patients on hislher NHS list who
are not eligible under Schedule II?

A3. Yes - provided they do so free of charge. Under paragraph 36 of the Terms of
Service, GPs are prohibited from charging for treatment and this includes charging for
medicine. - ,

Q4. If a GP considers that hislher NHS patient, eligible under Schedule 11, needs more
than one treatment a week can the patient be issued both a NHS prescription (for the one
treatment) topped up by a private prescription?

A4. No. If, in the GP's clinical judgement a patient requires more than one treatment a
week, then the treatment should be prescribed on the NHS.

Q5. Is a patient who was receiving private treatment on 14 September 1998 eligible under
Schedule II?

AS. No. The 14 September 1998 provision relates to the NHS treatment from a GP or
hospital, and includes patients receiving treatment under a clinical trial undertaken by NHS
doctors.

Q6. Is a patient whose treatment ended before 14 September 1998 eligible under
Schedule II?

A6. No. The provision covers only those men receiving treatment on 14 September 1998.
However, that should not be interpreted so restrictively as to mean that a man has to have
injected himself with, for example, alprostadil on that day. GPs should be able to establish
eligibility from patient records.

Q7. What if the patient first saw his doctor after 14 September 1998.

A7. No. The GP may only prescribe in accordance with Schedule 11.
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Q8. If a patient treated with alprostadil on 14 September 1998 was switched to sildenafil
an has since receive continuing treatment. Is he allowed to continue receiving tl-Js treatment?

A8. Yes.

Q9. If a hospital specialist prescribes treatment for impotence for a mean with severe
distress, can the GP continue to prescribe on the specialist's recommendation?

A9. No. A GP can only prescribe in accordance with Schedule 11. Separate guidance will
be issued on the management of men suffering from severe distress because of erectile
dysfunction.

QlO. Does prostatectomy include transurethral resection of the prostate (TURP)?

AlO. Yes.

QIJ. What guidance is available to GPs on the prescribing of these treatments?

All. The British National Formulary and the Summaries of Product Characteristics are
available to GPs.

Q12. What will happen if a pharmacy contractor submits a prescription for pricing which
has not been endorsed "SLS "?

Al2. The Pharmacy Practice Division (PPD) will disallow the claim.

Q13. Does the requirement to endorse "SLS" on NHS prescriptions apply to hospital
doctors using form HBP which are subsequently presented for dispensing by pharmacy
contractors?

Al3. Whilst there is no requirement on hospital doctors to endorse these prescriptions,
pharmacy contractors cannot dispense the medicine. Specialists wishing to use HBP form
should be asked to include the endorsement to prevent inconvenience for both patients and
pharmacists.
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