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Dear Colleague 
 
PAYMENT OF AGENDA FOR CHANGE HOURLY 
RATES FOR WORK DONE WHILST ON-CALL 
 
Summary 
 
1. It has been agreed in partnership that Agenda for 
Change (AfC) pay scales should be used to calculate pay 
for staff who are called into work whilst on-call.  The 
practice to date has been to pay the previous Whitley 
Council or agreed local rate to those staff who opted to 
retain protected on-call arrangements when AfC was 
introduced.  These new provisions should be applied 
retrospectively from 1 April 2006 with appropriate pay 
uplifts or local rates, on a mark time protected basis, if 
higher. 
 
2. This will be an easier change to make where staff 
are paid according to their hourly rate for on-call working.  
However, a number of issues have arisen due to the 
complex nature of some on-call working patterns across 
NHS Scotland.   
 
3. The Question and Answer sheet attached as an 
Annex to this circular has therefore been prepared in 
partnership, including input from payroll colleagues, and 
has been agreed by the Scottish Terms and Conditions 
Committee.  It is hoped that this will address a range of 
issues and ease the introduction of this change. 
 
Cabinet Secretary Approval 
 
4. This circular has been approved by the Cabinet 
Secretary under regulations 2 and 3 of the National 
Health Service (Remuneration and Conditions of 
Service) (Scotland) Regulations 1991 (S.I. 1991/537).  A 
copy of the formal approval is attached. 

5  August 2009 
__________________________ 
 
Addresses 
 
For action 
 
Chief Executives, NHS Boards 
and Special Health Boards and 
NHS National Services Scotland 
(Common Services Agency) 
Directors of Finance, NHS Boards 
and Special Health Boards and 
NHS National Services Scotland 
(Common Services Agency) 
Directors of Human Resources, 
NHS Boards and Special Health 
Boards and NHS National 
Services Scotland (Common 
Services Agency) 
 
For information 
 
Members, Scottish Partnership 
Forum 
Members, Scottish Terms and 
Conditions Committee 
Members, Scottish Workforce and 
Staff Governance Committee 
 
__________________________ 
 
Enquiries to: 
 
Colin Cowie 
Scottish Government Health 
Directorates 
Health Workforce 
Ground Floor Rear 
St Andrew’s House 
EDINBURGH EH1 3DG 
 
Tel: 0131-244 3778 
Fax: 0131-244 2837 
 
E-mail: 
Colin.cowie@scotland.gsi.gov.uk  
 
 

mailto:Colin.cowie@scotland.gsi.gov.uk
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Action 
 
5. NHS Boards, Special Health Boards and NHS National Services Scotland (Common 
Services Agency) should ensure that staff are paid according to the provisions set out in 
this circular. 
 
6.  Employers should make their own arrangements for obtaining additional copies of 
this circular, which can be viewed at - www.sehd.scot.nhs.uk. 
 
 
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
JACQUI JONES 
Deputy Director for Health Workforce 
Employment and Retention 
 
 

http://www.sehd.scot.nhs.uk/
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The Scottish Government 
Health Workforce Directorate 
Employment and Retention Division abcdefghijklmnopqrstu
 

NATIONAL HEALTH SERVICE 
APPROVAL OF REMUNERATION AND CONDITIONS OF SERVICE 

 
In accordance with regulations 2 and 3 of the National Health Service (Remuneration 
and Conditions of Service) (Scotland) Regulations 1991 (S.I. 1991/537) the 
remuneration and conditions of service set out in the attached Scottish Government 
Health Workforce Directorate circular of  5 August 2009 – PCS(AFC)2009/6 – in 
respect of payment of Agenda for Change hourly rates for work done whilst on-call 
are hereby approved for the purposes of the said Regulations. 
 
 
 
 
 
 
 
 

JACQUI JONES 
Deputy Director for Health Workforce  
Employment and Retention 
Scottish Government 
Health Directorates 
St Andrew’s House 
EDINBURGH 
EH1 3DG 
5 August 2009 
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PAYMENT OF AGENDA FOR CHANGE HOURLY RATES FOR WORK DONE 
WHILST ON-CALL: QUESTIONS AND ANSWERS 
 
Q.1. What happens if staff work an on-call system which is an agreed sum, 
inclusive of the on-call allowance and payment for any call outs worked? 
 
A. Recent pay circulars have increased on-call allowances so you should check 
to see if the agreed sum was uplifted in accordance with the AfC pay uplifts.  If this is 
the case then no further uplifts should be applied. If no increase was applied then 
these rates should be increased in line with pay awards applied since last updated.  
 
Q.2. What happens if staff work an on-call system for which there is an 
allowance payment and a separate agreed sum for any call outs worked? 
 
A.   Recent pay circulars will have increased the on-call allowance part of such 
arrangements but that part of the arrangement covering payment for any call outs 
worked will need to be increased in line with the pay awards. 
 
Q.3. Does this change affect other principles in protected arrangements, eg 
minimum call out periods, enhancements, etc. 
 
A.   No.  It  is  only  the  pay rates that are changing, other parts of agreements 
remain protected.   
 
Q.4. What is paid if the minimum of the higher AfC band, payable under 
certain on-call agreements, is lower than the salary the employee is on due to 
the overlaps in pay bands? 
 
A  In such cases, the employee should be paid at their normal AfC pay rate. 
 
Q.5. Is there protection for any staff member who finds that there earnings 
are reduced as a result of moving to AfC rates? 
 
A  It is not expected that this will happen in many cases but should it arise the 
employee would move to the new AfC pay rate but continue to receive the current 
level of payment on a mark time protection basis.  The employee will therefore 
continue to receive their current level of earnings until the AfC pay rate exceeds the 
protected level. 
 
Q.6. What happens when staff have elected to move across to the interim 
AfC on-call system when the choice was based on the previous protected 
rate? 
 
A.  This needs to be considered locally in partnership and staff groups who have 
moved across should consider what their earnings on the previous protected system 
would have been with the new AfC rates applied and uplifted.    Thereafter they 
should be given the option to stay with interim AfC or revert back to the protected 
arrangement. Such decisions must be taken by the staff group who elected to move 
to the interim AfC system, not by individual employees.  



Annex 

 
If other issues arise and further Q&A is required, please contact Janis Millar at 
janis.millar@scotland.gsi.gov.uk or janismillar@nhs.net. 
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